Bastian Lakehouse, Auburn, SA, 2003

“Having borrowed the best from nature, this Clare Valley farmhouse seems to rise from the ground to take its place among the vines.  Sitting partially over a specially constructed dam, its architectural features have ensured its environmental sustainability.”

Entry is from a classic, sheltered farm-house courtyard, through a generous coat & boots zone.  From there, along 2 cross axes, the extensive but diverse rural views unfold.  Walls angle and roofs and ceiling forms lift and turn with each outlook.

In typical Troppo fashion, door systems are devised to broadly connect with the Great Outdoors.  Within the house, unobtrusive sliding door systems open or close down secondary living spaces at will. 

Materials include local slates and Australian hardwoods. Timbers are polished inside, but, outside, are left to age gracefully without finish.